ETUSIVU       VIERAILIJOILLE       ASUKKAAT       TOIMINTA       KUULUMISET       @Valmennuspäivä 04.08.2013Tervetuloa valmentautumaan Pitkärantaan klassisen ratsastuksen parissa. Klassisessa ratsastuksessa keskitymme enemmän ratsastajaan - istunta, tasapaino, avut, mieli - sillä nehän vaikuttavat suoraan hevoseen. Ethän vieroksu tätä "kevyempien apujen ja psykologisen höpinän ratsastustyyliä" vaan kokeilet avoimin mielin ja osallistut tämänkertaiseen valmennuspäiväämme, jonka aiheena on ratsastaja itse. Illalla halukkaille on luvassa rento vaellus kesäisiin maalaismaisemiin herkutteluhetkellä varustettuna.

Päivän ohjelma oli seuraavanlainen:

Aamupäivällä tarjolla on noin puolisen tuntia teoriaa ratsastajan tasapainon parantamisesta. Käytämme toisen puolisen tuntia erilaisten venytysliikkeiden tekoon ilman hevosta, jonka jälkeen siirrymme tallin kautta kentälle soveltamaan teoriaa käytännössä. Tiedossa on paljon tasapainoiluharjoituksia ja rentouden etsimistä ilman jalustimia. Noin kolmasosa valmennuksesta on tarkoitus ratsastaa ilman satulaa. Aloitamme noin kello 9 ja valmiita pyrimme olemaan kello 12 maissa, jonka jälkeen päätalolla on tarjolla lounas (ilmoittauduthan etukäteen, että Marjatta tietää varautua syöjämäärään).
Pienen päivätauon jälkeen jatkamme noin kello 13 ja iltapäivän aiheena on apujen käyttö. Teoriaa on noin kolmen vartin verran, jonka jälkeen siirrymme käytännön harjoitteluun. Tiedossa on paljon löyhillä ohjilla ratsastamista ja paino- sekä pohjeapujen käyttöön keskittymistä. Viimeistään olemme valmiita puoli neljältä. Kello 16 aikoihin talolla on taas tarjolla ruokaa, jos syöjiä löytyy.
Illalla rankan tahkoamisen jälkeen tarjolla on rentoutumista vaelluksen merkeissä. Pyrimme lähtemään tallipihasta kuuden aikoihin. Lenkin pituus puolen tunnin eväsretkitaukoineen on noin kaksi tuntia. Käymme mahdollisten toiveiden mukaan kahluuttamassa hevosia matalassa rantavedessä. Vaellus koostuu enimmäkseen käynnistä, mutta otamme myös pienen irroittelupätkän laukan merkeissä.

Aamupäivä
Nintsu & No Matter What

Saitte Vaavin kanssa tehovalmennuksen ollessanne ainokaisia osallistujia aamupäiväisessä valmennustuokiossa. Menitte alun suunnitelmista poiketen noin puolet ajasta ilman satulaa ja hienosti se näkyi sujuvan.
Alussa keskityimme pitämään katseesi ylhäällä - muista jatkossa, että ratsastaessa saa vapaasti leikkiä koppavaa ja tuijottaa muita nenänvartta pitkin. Myös mielikuvasta, että joku vetää sinua kypärännupista ylöspäin, oli hyötyä. Muista kuitenkin säilyttää rentous. Saatoit itsekin huomata, että vaikkei Vaavi suuremmin reagoinut kehosi jännittymiseen, olivat esimerkiksi siirtymät huomattavasti helpompia kun et jännittänyt jaloillasi. Aluksi ilman jalustimia mentäessä tahdoit tarrautua jaloilla kiinni hevoseen, mutta pyri muistamaan rentous ja anna erityisesti selälle lupa liikkua hevosen liikkeen kanssa. Näin istuminen helpottuu, hevonenkin rentoutuu enemmän ja ratsastamisesta tulee huomattavasti herkempää ja helpompaa. Pyörittele aina välillä hartioitasi taaksepäin kuitenkaan niitä jännittämättä - näin saat selkäsi suoremmaksi ja katseesi ylös. Yhteistyönne sujuu jo nyt todella hyvin, mutta juuri pienillä hienosäädöillä istunnan kanssa siitä voidaan saada loistavaa. Kuten varmasti itsekin huomasit ilman satulaa mentäessä, että Vaavi kulki todella rennosti, käytti hienosti suutaan ja kuunteli pienimpiäkin apujasi, kun sait itsesi rennoksi. Paljon siis vain satulatta ja jalustimitta työskentelyä, niin opit itsekin helpommin huomaamaan, milloin olet jännittynyt ja milloin rento.

Iltapäivä
Miia Maria & Kamomilla
Sanotaanko, että löyhillä ohjilla ratsastaminen sopii tälle tammalle loistavasti, kuten ehkä huomasit. Rentoutuminen oli silmin nähtävissä esimerkiksi ravissa, jossa Millan pää pysyi alhaalle venyneenä ja vauhti säilyi sopivana.
On hienoa, että ymmärrät ratsastavasi herkällä tammalla - tammat ovat kuitenkin niitä, jotka opettavat ratsastamaan herkästi ja samalla määrätietoisesti. Tammojen kohdalla ratsastustaan ei kuitenkaan tarvitse liioitella suuntaan tai toiseen, jos osaa ennalta ratsastaa kevyellä tuntumalla ja avuilla.
Jos kuitenkin lähdetään hakemaan erityistä ongelmakohtaa työskentelyssänne, on se ehkä ohjasavuissa. Paino- ja pohjeavut toimivat hienosti erityisesti löyhillä ohjilla mentäessä etkä jää jaloillasi hevoseen kiinni. Mutta sitten kun keräät itsellesi ohjia, tilanne muuttuu. Milla jännittyy vähitellen ja sinä jännityt samalla, jolloin yhteistyöstänne katoaa keveys. Tamma selvästi tarvitsee jatkuvaa, kevyttä kontaktia suuhunsa - ei tasaisen paksua. Muista liikutella paljon sormiasi jännittämättä kuitenkaan käsiäsi. Kuulostaa varmasti vaikealta ja sitä sen toteuttaminen alkuunsa on, mutta jos kätesi jännittyvät, jännittyy samalla yläkroppasikin hieman ja se taas vaikuttaa koko ratsastukseen. Muista myös, ettei ohjista saisi koskaan vetää, vaan avut ovat sivulle, eteen tai ylös vieviä. Jos näihin lisättäisiin pientä vetoa, tulisi niihin melkoinen paine eikä varmastikaan tuntuisi itsestäkään kivalta, jos joku aina silloin tällöin nyppäisi suusta. Aloit kuitenkin loppuvalmennuksen aikana "kontrolloimaan" käsiäsi paremmin.
Noin yleisesti yhteistyönne sujui kuitenkin hyvin ottaen huomioon Millan iän. Nuorilla hevosilla on tärkeää muistaa harjoittelun lyhyys eritoten silloin kun opetellaan uusia ja vaikeita asioita. Pidemmille harjoittelukerroille tällaiset yksinkertaiset asiat mitä tänään harjoittelimme, kuten voltit, käynti-ravi - ja ravi-laukka -siirtymiset sekä ympyrät, sopivat loistavasti.

Nintsu & Verdejo Sauvignon Blanc
Yllätyin suuresti Veetin vaatimasta herkkyydestä, vaikka siitä jo etukäteen "varoitit". Olit kuitenkin itse saanut aamupäivällä uudenlaista oppia herkempään istuntaan ja huomasit, että ori reagoi erilaisesti istuntaasi kuin tavallisesti. Kun istuntasi on rento ja olemuksesi samalla päättäväinen, huomaat varmaan, että ori kuuntelee sinua paremmin.
Erilaisilla volteilla ja ympyröillä ratsastaminen sujuu teiltä hienosti löyhemmilläkin ohjilla - katseesi kääntyy automaattisesti ja samalla keho painoapuineen seuraa perässä. Et tarvitse aina edes pohjeapuja. Hieman niin sanottua kokoamista tarvittavissa liikkeissä, kuten taivutuksissa ja väistöissä, teillä tuli ongelmia ja erimielisyyksiä. Muutut itse herkästi hieman raskaaksi käsistäsi ja istuntasi hieman jännittyy. Muista, ettei esimerkiksi väistäminen, huolimatta sen vaatimista monista avuista, ole vaikeaa hevoselle, jolle ne ovat luontaisia liikkeitä, vaan lähinnä ratsastajalle, jolla on työn ja tuskan takana muistaa asettaa apunsa oikein ja herkästi ja jonka pitäisi vielä muistaa hengittää ja... Pidä hevoseesi koko ajan kontakti kevyillä sormilla siten että hevonen käyttää suutaan. Muista ensin katse sinne minne olet menossa, seuraavaksi painoavuilla hidastaminen ja viimeiseksi hyvin rennot ja kevyet pohkeet. Apu saa kestää korkeimmillaan muutamia sekunteja eli et saa jäädä kiinni hevoseen.
Valmennuksen loppupuolella kokeilimme teidän kohdalla muutamien vaativimpien koululiikkeiden harjoittelua, kuten piaffea, ja ne menivät hienosti! Muistat vain vuorovaikutuksen - sormien liikuttele, reilut myötäykset ja lyhytkestoiset avut - niin ori kuuntelee sinua ja toimii ainakin todennäköisesti haluamallasi tavalla.

Daniela Lavio & Major's Mermaid
Autoin teitä hieman jo ennen kentälle pääsyä, kun kerroit tammalla olevan niin sanottuja huonoja tallitapoja. Tärkeintä on muistaa, että sinulla on oma alueesi ja reagoit alueelle tunkeutumiseen riittävän nopeasti. Jos tamma yrittää näykkäistä, älä väistä, vaan tee huitomisliike käsilläsi - tamma väistää päällään, koska se varoo vaistomaisesti silmiään. Muista, että sinä olet määrätietoinen johtaja, joka päättää mitä tehdään olematta kuitenkaan tyranni. Kuten saatoit huomata, että oikean reagoinnin jälkeen, tamma ei itseasiassa yrittänyt enempää 'metkuiluaan' vaan tyytyi asemaansa hieman alempiarvoisempana.
Nuorena hevosena tamma on hyvin oppivainen ja nauttii selvästi oivaltamisen ilosta. Kuten ehkä huomasit, välillä Memulla oli pieniä vaikeuksia tajuta, mitä hait takaa hyvin kevyillä, osittain ehkä puolittaisilla avuillasi. En tarkoita, että sinun tarvitsisi käyttää tammalla kovia apuja tai että jäisit avuilla kiinni, vaan haen nyt takaa yksinkertaisten ja 'suurieleisten' apujen käyttöä. Tammalle ei vielä riitä pelkkä katseella ohjaaminen ympyrälle, vaan se tarvitsee johtavan ohjasotteen ja pohjeavun apua ymmärtämiseen, että nyt käännytäänkin eikä jatketa uralla jolkottelua. Memu ymmärsi vähitellen, että pelkillä paino- ja pohjeavuillakin voidaan pyytää kääntymään, etkä tarvinnut enää edes löyhästi johtavaa ohjaa vaan sait antaa tammalle kaikki ohjat.
Laukkaaminen on tammasta selvästikin hauskaa ja vauhdin hurma on siitä mukavaa, mutta pientä jännitystä on havaittavissa sen menosta. Muista itse pysyä hyvin rentona laukannostosta lähtien ja yritä olla jännittämättä istuntaasi. Kuvittele itsesi esimerkiksi hyytelöksi ja pyri ratsastamaan niin rennosti kuin vain voit. Yhteistyönne sujuu nyt jo hyvin, mutta tällaisia hyvin pieniä asioita hiottaessa se voi sujua vielä paremmin.


Vaellus
letkaa johtaa ja ohjaa Mikael & Fredrika
Miia Maria & Kamomilla
Daniela Lavio & Grabbler SWE
perää pitää Tiina & BK Tyttebær Syltetøy

Vaellukselle lähdettiin hyvillä mielin. Pitkärannasta letkaa johtamaan tuli luonnollisesti Mikael poikkeuksellisesti Fredrikan kanssa. Korkea tilastotamma on upea maastohevonen, muttei ole vielä kertaakaan käynyt kahluutuksessa. Tästä syystä Tiina lähti Tytin kanssa mukaan letkan loppupään vahdiksi ja mahdollisesti ohjaamaan muita ratsastajia hevosineen veteen, jos Fredrika laittaisi heti stopin. Muita vaellukselle mukaan eksyneitä olivat Lavion tallilta tulleet Daniela ja russruuna Beno sekä Konkkaronkasta saapuneet Miia Maria ja suomenhevostamma Milla. Molemmat ratsastajista olivat osallistuneet iltapäiväiseen vaellukseen, mutta kolmen tunnin valmennus ei näyttänyt väsyttäneen naisia tippaakaan, vaan vaeltamaan lähdettiin innolla.
Pihasta lähteminen sujui ongelmitta satulavöiden ja jalustimien tarkistuksen jälkeen, mutta noin puolen tunnin ratsastamisen jälkeen porukan vekkulein kaveri Beno päätti hieman aiheuttaa hälinää ja yrittää sekalaisella ravilaukalla Mikaelin ja Fredrikan ohi. Kuitenkin Danielan nopea reagointi sekä Fredrikan kääntyminen poikittain tielle estivät ruunan ohitusyritykset ja Beno tyytyikin kulkemaan loppumatkan melko kuuliaisesti kiinni Fredrikan hännässä.
Evästauon ja irroittelevan laukkaamisen jälkeen (jonka tarkoituksena oli jäädä lyhyemmäksi mitä oli) vuorossa oli kauan odotettu kahluuttaminen. Ainoastaan Tytti oli hevosista täysin 'vesivarma' ja niin siinä sitten kävi, että pieni poni sai porskuttaa ensimmäisenä veteen takanaan rohkeasti tuleva Beno ja hieman pälyilevästi vettä tuijottava Milla. Fredrika suostui veteen vasta sitten, kun tajusi jäävänsä yksin rantaan. Huolimatta Jaakon heittämästä kylmästä kivestä, oli hitaasti syvenevän järven vesi pysynyt helteiden takia lämpimänä ja lievästi viilentävä vesi teki varmasti hevosillekin terää melko kuuman päivän jäljiltä. Taisivatpa kaikki ratsutkin ratsastajien ohella nauttia kokemuksesta tajuttuaan, ettei vedessä ollutkaan mitään hirmuisia hirviöitä vaan siellä saattoi polskia rauhassa. Suomenhevostamma Milla äityi polskimaan niin, että Miia Marian chapseissä ei ollut kuivasta kohdasta tietoakaan - muttei tuo tainut ratsastajaa kovinkaan paljoa haitata.
Paluumatka tilalle sujui rauhallisesti ja pysyimme hyvin aikataulussa. Talossa oli vielä ratsastajille tarjolla kahvia hevosten hoitamisen jälkeen, jotta itse kukin pysyisi vielä jonkin aikaa virkeänä. Pitkärannan väki kiittää osallistujia onnistuneesta valmennuspäivästä sekä illan rauhoittavasta vaelluksesta.
Olemme vain virtuaalitalli virtuaalisessa Suomessa. Sivuilla esiintyvät hevoset ja henkilöt ovat myös virtuaalisia.© Pitkärannan tila - ellei toisin mainita
tausta © Ritvas Gallery