Pitkärannan Tila || virtuaalitalli


SÄHKÖPOSTI


©     ©     ©     ©     ©ETUSIVU   ☆   TILA   ☆   ASUKKAAT   ☆   TOIMINTAValmennuksia, valmennuksia! 26.12.2014

Tapanina nuoret varsat valjastettiin ensimmäisen kerran ja niitä koulutettiin. Kun vanhempi väki lähti vierailemaan sukulaisiin, nuoremmat lähtivät tapania ajamaan. Hevosella saatettiin ratsastaa jopa tupaan sisään. Hevosen päähän, selkään ja harjaan kaadettiin olutta. Ratsun annettiin myös juoda olutta ja syödä kauroja. Lopuksi ratsastaja ryyppäsi tuopista ja ratsasti ulos tuvasta.
© Taivaannaula


©


Tapanin päivän perinteitä kunnioittaen, vaikkakin hieman muokattuna, tarjoaa Pitkärannan tila mahdollisuuden viidelle ratsukolle yksilölliseen kouluratsastusvalmentautumiseen. Valmentajina toimivat Mikael Pitkäranta ja Niklas Tyrmäki.

Viisi inspiroivinta ratsukkoa perusteluineen pääsee valmennettavaksi. Valmennuksen pituusluokkaa ja tyyliä voit käydä kurkkaamassa täältä ja täältä.

Viimeinen osallistumishetki valmennukseen on 26.12.2014 klo 21. Tämän jälkeen valitsen valmennettavat ratsukot ja valmennukset ilmestyvät tälle sivulle viimeistään 01.01.2015 mennessä.

Ratsukot 5/5

Laura - Paylor

Kuullessani valmennettavan ratsukon hevososapuolen olevan nuori, teetän valmennuksen aikana melko yksinkertaisia tehtäviä, jotka eivät vaadi liikaa pohtimista hevoselta, mutta antavat kuitenkin jotain mietittävää niin ratsastajalle kuin ratsulle. Valmennuskerrat ovat usein lyhyempiä ja kevyempiä, kuin vanhemmilla hevosilla, sillä nuorten hevosten lihaksisto ja tasapaino harvemmin on yhtä kehittynyttä. Näin myös Pallon kohdalla. Keskityimme tänään erityisesti siirtymisiin kuin myös voltteihin.

Tamma vaikutti alkuunsa hyvin energiseltä. Pieni pakkanen saattoi tietysti olla osasyyllisenä, sillä kaikki tilankin hevoset ovat tuntuneet huomattavan paljon virkeämmiltä. Muista kuitenkin ylimääräisestä pirteydestä huolimatta säilyttää oma rauhallisuutesi - älä hössötä tammaa energisemmäksi istunnallasi, vaan rauhoita sitä myötäämällä hitaammin käynnin liikkeisiin. Muista myös hengittää syvään. Hevoset huomaavat melko nopeasti pintapuolisen hengityksen, joka kielii jännittymisestä.

Varsinaisista tehtävistä suoriuduitte mielestäni todella hyvin! Harjoittelitte valmennuksen aikana siirtymisiä käynnistä raviin ja harjoitusravista laukkaan.
Siirtyessä käynnistä raviin on tärkeää, ettei ratsastaja heitä ohjia hevoselle ja jää puristamaan pohkeillaan. Hevosen ravi starttaa usein tällaisissa tilanteissa etupainoisena, vaikka kaiken liikkeen moottorina kuuluisi toimia takapää. Muista keskustella paljon Pallon kanssa sormilla jo hyvissä ajoin ennen siirtymää. Tamma vastaa keskusteleviin sormiisi todennäköisesti suun massutuksella, mikä taas on merkki hevosen rentoutumisesta. Ole kuitenkin tarkkana, ettet kieli hidastamisesta sormillasi - sormien liikuttelun tulee olla pehmeää ja myötäävää. Ravista laukkaan siirryttäessä muista valmistella ravia riittävästi. Hidasta ajoissa, rentoudu äläkä tee pientä horjahdusliikettä eteenpäin vaan nojaa mieluummin valmiiksi hieman taaksepäin. Laukkaan lähteminen näyttää Pallolla sujuvan luonnostaan erinomaisesti. Laukka on selkeän kolmitahtista, pyörivää ja liike lähtee voimakkaana takaosasta.
Lisäksi teitte tavanomaisia voltteja erilaisissa kohdissa kenttää. Kun tavanomainen voltti sujui hyvin, saitte treenata hieman voltin suurentamista ympyräksi. Pallo keskittyi upeasti, kun keskustelit sormiesi kanssa. Myötäämistä tapahtui jopa niin hienosti, että sisäohjanne oli toisinaan kuin mummon lepattava pyykkinaru (mitä todellakin sai tapahtua tehtävän aikana). Tamma taipuu ja venyttää kylkiään hienosti kumpaankin suuntaan.

Harvemmin tilalla näkee tällaisia kermakarkin värisiä, reippaita ja aktiivisia nuoria hevosia. Kerroit olevasi huolissasi hevosesi keskittymisen puutteesta, mutta älä ole. Pallo on vasta sen verran nuori hevonen eikä nuorelta hevoselta tulisikaan vaatia paljoa kerrallaan. Tamman rakenne on hyvin kehittynyt, mutta älä unohda, että se todennäköisesti kasvaa ja kehittyy vielä. Muista pitää harjoitukset kotikentälläkin suhteellisen yksinkertaisina äläkä ahnehdi liikaa kerralla - lopettakaa siihen, kun asiat sujuvat hyvin!

- Mikael PitkärantaNoreen - Tuuliharjan Turjake

Täytyy sanoa, että Turkka toi mieleeni ensinäkemältä erään toisen hyvinkin tutuksi tulleen suomenhevosoriin. Tästä johtuen päätin teetättää teillä tänään samantyylisiä harjoituksia, mitä joskus itse olen kyseisellä suomenhevosella treenannut. Paljolti siis pohkeenväistöä, avotaivutusta ja volttikahdeksikkoja. Saattaa kuulostaa erittäin yksinkertaiselta, mutta on haastavaa, varsinkin jos hevonen on energinen, muttei keskity täysillä tehtävään työhön.

Alkuverryttelynä ori sai päästää enempiä höyryjä pihalle hölköttelemällä yksinkertaisesti kenttää ympäri vapain ohjin. Turkka sai venyttää kaulaansa pitkäksi, muttei kuitenkaan säkäänsä matalemmalle. Suuntaa vaihdettiin loivilla kaarroilla kentän ympäri. Tällainen yksinkertainen alkuverryttely saa lihakset lämpeämään hyvin, mikä taasen on tärkeää ajatellessa kokoavaa ja venyttävää työskentelyä - emmehän me ihmisetkään venyttele tai sitten ainakaan veny, jolleivät lihaksemme ole entuudestaan lämpimät. Muista kuitenkin, ettet päästä oria ravaamaan hillitöntä vauhtia, vaan pyrit säätelemään nopeutta keventämiselläsi. Mitä hitaammassa ja "raskaamman rauhallisessa" temmossa kevennät, sitä rauhallisemmaksi myös hevosen ravi muuttuu.

Turkka selvästi nautti alkuverryttelyn erilaisuudesta. Rentoutuneen, vaikkakin yhä energisen, orin kanssa oli helppoa aloittaa työskentely pohkeenväistöstä. Mistä täytyy heti sanoa, että yhteistyönne toimii melko saumattomasti - käytät huomaamattomia pohjeapuja etkä häiritse oria istunnallasi. Ongelma on kuitenkin siinä, ettet välttämättä selästä käsin huomaa sitä, että etupää lähtee toisinaan salakavalasti johtamaan hieman liiasti väistöä. Temponne muuttuu tällöin yleensä hieman nopeaksi. Tarkkaile siis, että etenemisenne pysyy koko ajan samana väistön ajan. Suosittelen liikuttamaan sormia aktiivisemmin ja keskustelemaan näin hevosen kanssa koko väistön ajan. Suun massuttelu kertoo rentoutumisesta, ja usein rentoutunut hevonen ei hötkyile eteenpäin ja yritä väistättää liiallisesti etupäänsä kanssa.
Avotaivutuksessa Turkka yrittää toisinaan kävellä taivutuksen ohitse. Pyri tällöin pidättämään sulkemalla sormiasi ja olemalla hiljaa istuntasi kanssa. Älä jännity tai takerru jaloillasi - ne lisäävät taivutuksen ohittamista. Pyri muistamaan, ettei pohjetta tulisi käyttää kuin pari sekuntia kerrallaan. Muuten hevosen kylki turtuu helpommin.
Perustyöskentelynne avotaivutusta mentäessä on hienoa katseltavaa ja pysyttekin lähestulkoon koko ajan siististi taivutuksessa, mutta tällaisten pienten juttujen huomioiminen tekee työskentelystä entistä kevyempää ja upeamman näköistä.

Volttikahdeksikoilla tuli esille hieman etupainoiselle hevoselle tyypillinen asia. Ihmettelit, miksette yleensä palaa täsmälleen samaan kohtaan mistä kahdeksikkonne on alkanut. Ratsastaja ei välttämättä edes huomaa hevosen ulospäin työntymistä ulkolavalla, varsinkaan jos yrittää keskittyä asetuksen ja hyvän ravin ylläpitämiseen. Hevonen ei välttämättä heittäydy täysillä päin ulkolapaa vaan vähitellen puskee ulos varsinaiselta ratsastustieltä. Vaikka aina käsketään pitämään tiukasti katse eteenpäin, voit harjoittelun vuoksi alkuun tarkkailla Turkan lapoja kääntämällä katseesi niihin. Pysyvätkö lavat samassa linjassa vai johtaako ulkolapa selvästi liikettä? Pyri korjaamaan ulkolapa takaisin luomalla riittävä tuki molempiin ohjiin sekä käyttämällä ulkopohjetta aina pieniä hetkiä. Harjoittelemalla opit vähitellen huomaamaan lavan liikkeen pelkällä ääreisnäöllä ja kohta pystyt tuntemaan sen pelkällä istunnalla. Ymmärtäessäsi asian kiikastavan lapojen kontrolloinista ja korjattuasi Turkan menemistä, olivat volttikahdeksikkonne todella hienoa katsottavaa. Kahdeksikot onnistuivat nätisti jopa laukassa pääty-ympyröillä. Ori osaa nasevasti vaihtaa laukan ravin kautta.

- Niklas Tyrmäki

misery. - Moon Viikari

Voihan Viikari, ei kai tässä muutakaan pysty sanomaan. Harvemmin suomenhevosesta huokuu näin paljon energiaa, mitä tästä orista sen astellessa kentän portista sisälle ratsastajan harppoessa jättisuuria askeleita vieressä. Treenattaessa näin hyväkuntoista ja energistä hevosta on vain kohdattava se tosiasia, että harjoittelu on usein helpompaa, jos tehtävät ovat temmoltaan ja vaatimustasoiltaan vaihtelevia. Päädyinkin pikaisen ensivaikutelman jälkeen siihen, että työskentelynne tänään sai olla melko vaihtelevaista eikä yhteen tehtävään takerruta vaan onnistumisen jälkeen siirrytään seuraavanlaiseen harjoitukseen.

Ensimmäinen missionne alkuverryttelyjen jälkeen oli suoriutua kolmikaarisesta kiemuraurasta ravissa siten, että jokaiselle kiemuran suoralle tehdään suurinpiirtein keskikohdalle voltti ensin oikealle ja sen jälkeen vasemmalle. Huomioithan, ettet päästä Viikaria missään vaiheessa kaatumaan sisälle päin kaarteissa, edes sitä pikkuhippuriikkistä. Ori usein huomaamattomasti nojaa sisäkäteesi ja ylitaipuu lähinnä kaulasta. Pyri maltilliseen taivutukseen niin, että koko hevonen säilyy "banaanin muotoisena". Rauhoita istuntasi ja muista tarjota tukea kummallakin ohjalla. Hyvin pieni asettuminen riittää. Volteilla pyydän sinua kiinnittämään huomiota orin ulkolapaan - eihän se vain yritä karata ulommas, pois varsinaiselta liikeradalta? Volttinne alkupää on aina erittäin hienoa katseltavaa, mutta toisinaan loppu saattaa hieman venähtää juurikin tämän ulkolavan karkaamisen takia. Muista luoda seinää ulkopohkeella ja sulje aina välillä ulkokäden sormia.

Seuraavaksi työskentelyä jatkettiin uralla. Halusin teidän tekevän aina siirtymisen kulman jälkeen käyntiin, laskevan siitä noin neljä askelta ja sitten tekevän taas siirtymisen raviin. Pitkillä sivuilla heti raviin siirtymisen jälkeen teidän tuli tehdä voltti ja ennen uralle pääsyä nostaa laukka. Raviin hidastettiin ennen kulmaan tuloa. Tällä tehtävällä treenattiin hieman Viikarin hermoja kuin myös takapään työskentelyä. Orilla tuntuu liike lähtevän luonnostaan takapäästä ja hyvin ponnekkaasti eikä pohkeita tarvitse paljoakaan käyttää. Muista kuitenkin valmistella laukan nosto hyvin, vaikka kaarevalla uralla laukan nostaminen on usein helpompaa ja luonnollisempaa. Muutaman kerran jälkeen Viikari alkoi tajuamaan tehtävän juonen ja yrittikin kiihdyttää raviaan ennen laukannostoa. Pyri käyttämään paljolti sormia juuri tällaisissa tilanteissa ja yritä olla tarraamatta istunnallasi hevoseen kiinni.

Viimeinen tehtävänne oli suhteellisen rento ja selvästikin energiselle Viikarille mieluisa. Laukkatyöskentelyä isoilla volteilla, ympyröillä, kaarteilla - miten ikinä keksittekään laukata ympäri kenttää. Tarkoituksena oli pysytellä kevyessä istunnassa koko ajan ja aina määräyksestä joko hidastaa tai koventaa nykyistä tempoa. Sanomattakin taisi olla selvää, että temmon nopeuttaminen luonnistui todella helposti, mutta hidastamisessa oli välillä vähän ongelmaa. Ori ei tahtonut malttaa laukata erittäin hitaassa temmossa varsinkaan pienen irroittelun jälkeen. Huomasit kuitenkin itse käyttää sormiasi ja nousta kevyessä istunnassa hieman pystympään ja lähemmäs satulaa, mikä sai Viikarin lopulta hidastamaan haluttuun tempoon.
Työskentelynne oli pienestä joululöhöilystä huolimatta upeaa katseltavaa!

- Mikael Pitkäranta

Karita - Fifht Criollos

Ennakkoluulotettuna luulin Solon olevan varsinainen mörökölliponi, mutta tamma vaikuttaa vain sangen herkältä ja tarkalta, nuorelta ponilta. Yleensäkin tammat ovat huomattavasti vaativimpia ratsastaa, mitä muun muassa tulee ruuniin. Mutta ne ovatkin juuri sen takia mitä parhaimpia hevosia ratsastuksen opettamisessa. Solo vaikuttaa juuri sellaiselta ponilta, joka peilaa ratsastajan tekemät virheet melko nopeasti takaisin.

Oikeammassa en selvästikään olisi voinut olla. Ensimmäisenä tehtävänänne oli rempseiden alkuverryttelyjen jälkeen tehdä voltteja, jotta Solo saadaan taipuisaksi kummaltakin puolelta. Huomaathan, ettet yritä pakkotaivuttaa tammaa. Kyseinen päänviskonta todennäköisesti johtuu jännityksestä jäykistä käsistä ja tarrautuneesta pohkeesta. Pyri muistamaan, ettei mitään apua tulisi käyttää yhtämittaisesti muutamaa sekuntia kauempaa - hevoset ovat herkkiä avuille, mutta vielä herkempi turtumaan niille. Keskustele Solon kanssa paljon sormillasi - suun käyttäminen rentouttaa hevosta ja saa sen täten myötäämään kuin taipumaankin helpommin. Muista myös, että ulkopohje on yhtä tarpeellinen voltin ratsastuksessa kuin sisäpohje. Älä siis korvaa ulkokädellä ulkopohjettasi.
Neuvojeni jälkeen sait yhtäkkiä kaivettua Solosta täysin erilaisen ponin esille. Tamma rentoutui huomattavasti ja käytti suutaan. Taipuminen oli luonnollisen ja kevyen näköistä.

Rennolla ponilla olikin helppoa siirtyä harjoittelemaan pohkeenväistöä. Väistöhän on suoran hevosen liike, joten teidän tulikin kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei taipumista tapahtuisi.
Alkuun Sololla tuntui olevan suoranainen "tarve" taivuttaa kaulaa väistön suuntaan. Pyri tarjoamaan lähtökohtaisesti kumpaankin ohjaan riittävä tuki ja keskustelemaan kummallakin ohjalla tasapuolisesti tamman kanssa. Vältä tekemästä väistön suuntaisesta ohjasta dominoivaa, mikä sai Solon taivuttamaan kaulaansa. Huomaa myös, ettet päästä takaosaa johtamaan liialti väistöä. Voit tarvittaessa väistön suuntaisella pohkeella luoda seinän muistuttaen ponille, ettet halua sen johtavan väistöä takaosalla. Loput väistöistänne lähtivät sujumaan hyvin, kun taas ymmärsit idean, miten saat vaivattomammin yhteistyön Solon kanssa toimimaan.

Jottei elämä kävisi liian raskaaksi varsinkaan nuorehkolle ponille, päätimme lopettaa tunnin suhteellisen rentoon tehtävään. Tarkoitus oli valmistella huolellisesti laukannosto kulman syvimpään kohtaan ja laukata pitkät sivut melko vauhdikkaassa temmossa ja aina ennen kulmaa hidastaa laukkaa, jotta lyhyt sivu oli helppoa laukata harjoituslaukassa. Solo tuntui innostuvan varsinkin pitkien sivujen vauhdikkaammasta laukasta, ja tamma päästikin muutaman mukavan ilopukin. Onneksi pysyit mallikkaasti kyydissä. Jarrut kuitenkin pelasivat aina hienosti, ja saavutitte hitaan temmon hyvin ennen lyhyttä sivua. Hyvää työtä teiltä kummaltakin!

- Niklas Tyrmäki

Tea - Palkkasoturi HUI

Pommi ei vaikuttanut mitenkään lihavalta, vaan sopivan pyöreältä suomenhevoselta. Hieman jäykältä herra kuitenkin vaikutti, joten päätin sisällyttää teille tämän päivän harjoituksiin paljolti pohkeenväistöä, joka taasen mukavasti irroittaa lapoja.

Sovelsimme alkuverryttelyihin samanlaista metodia kuin eräällä tämän päivän ratsukolla. Suhteellisen rempseää hölkyttelyravia pitkin ohjin. Hevonen saa venyttää kaulaansa melko alas, muttei kuitenkaan säkäänsä alemmas. Letkeän ravin on tarkoitus saada lihakset lämpiämään perusteellisemmin, jolloin irroittavia tahi venyttäviä liikkeitä on hevosen helpompaa tehdä. Muista, että sinä olet se, joka säätelee vauhdin - Pommi kuuntelee hyvin istunta-apujasi, joten muista säädellä nopeuttanne kevennyksesi tahtia säätämällä.

Tarkoituksenanne oli toteuttaa pohkeenväistöä niin uran suuntaisesti kuin uralta poispäin. Kentän aita luo usein ratsastajalle suurta tukea - hän pystyy kontrolloimaan paremmin, että väistö todellakin tapahtuu. Huomaathan kuitenkin, ettet poikita Pommia liikaa. Tällöin väistätyskulmasta tulee liian raskas, ja väistöstä katoaa luonnollinen tahdikkuus. Huomaa keskustella sormien välityksellä, ettei ori kuitenkaan pääse karkaamaan altasi, vaan kuuntelee sinua ja toteuttaa väistöä halutussa temmossa.
Uralta poispäin väistettäessä Pommista tulee helpommin etupainoinen ja se lähtee liialti ulkolapa edellä johtamaan väistöä. Huomaa, että voit ihan rohkeasti pyytää Pommia nostamaan päänsä pois ryntäistä, jolloin se ei kulje niin etupainoisena. Pyri jatkamaan orin kanssa keskustelua sormia liikuttelemalla. Huomaa myös, että voit käyttää väistön suunnan puoleista pohjetta niin sanotun seinän luomiseen. Väistättävän pohkeen ei tarvitse olla ainoa pohjeapu väistön aikana.
Ravissa väistätyksenne olivat jo täysin erilaisia! Ymmärsit hyvin logiikan, miten saat orin liikkumaan jouhevammin väistössä eikä ravissa minkäänlaista lapa edellä - puskemista ollut havaittavissa. Takaosa pelitti myös sangen näppärästi ja ori liikkui upeassa tasapainossa.

Ori alkoi vähitellen väistöjen myötä näyttämään rennolta. Suosittelen, että jatkossa pyritte lämmittelemään esimerkiksi tuolla pitkin ohjin ravaamisella ja pohkeenväistöjen tekemisellä käynnissä. Tällöin Pommi on todennäköisesti helpompi ja rennompi ratsastaa. Yhteistyönne vain parani valmennuksen loppua kohden!

- Niklas Tyrmäki© Pitkärannan tila 2009-2015

Olemme virtuaalitalli.